Održano Finale prvog ciklusa Montenegro Makers robotičke lige za osnovce

May 19, 2023.

Finale prvog ciklusa Montenegro Makers Lige okupilo je veliki broj osnovaca iz svih krajeva Crne Gore koji su testirali svoja znanja iz robotike i programiranja uz pratnju i podršku fantastičnih mentora.

Proteklih pet mjeseci nastavnici su uložili velike napore i predano vježbali sa njima đacima.

Učenici su rješavali izazove na temu „Obnovljivi izvori energije” sa zadatkom da robot prevaziđe sve prepreke i uspješno dođe do cilja.

Takmičenje je prikazalo izuzetne talente učenika osnovnih škola u oblasti robotike, a svjedočiti njihovim idejama, strasti, posvećenosti, ali i zabavi, bilo je impresivno.

Radujemo se što je događaj okarakterisan od strane svih učesnika kao veoma uspješan jer je na jednom mjestu okupio sjajne ljude, podstakao inovativno razmišljanje i ideje, pokrenuo inspirativne razgovore, nezaboravna iskustva i druženja.

Pored toga, brojke i statistika govore same za sebe:
– 28 škola
-216 učenika/učenica
– 22 mlađa tima (od 2. do 5. razreda) sa ukupno 81 učenikom/učenicom
– 36 starijih timova (od 6. do 9. razreda) sa ukupno 135 učenika/učenica
– 70 djevojčica, tj. trećina od ukupnog broja djece
– 44 mentorki/mentora, od kojih su oko 90% bile nastavnice i učiteljice

Hvala svim takmičarima, mentorima, sudijama i volonterima.
Hvala sponzorima i donatorima.
Hvala našem domaćinu Sportsko kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.
Hvala panelistima koji su iznijeli interesantna zapažanja i ukazali na put kojim crnogorsko obrazovanje treba da se kreće.

Naredni ciklus koji će sadržati takmičarska kola po regijama sa velikim finalem kreće već u oktobru, i pozivamo sve osnovne škole da se pridruže i budu dio Montenegro Makers lige, u nadi da će takmičenje od naredne školske godine biti tradicija, a u budućnosti i dio redovnog školskog programa. Spremamo brojna iznenađenja i nove iskorake koji će snažno podstaknuti inovacije u oblasti nauke i obrazovanja.

Future looks bright 🙂!

Related posts