“Montenegro Makers” predstavio Crnu Goru na Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana , sedmogodišnje Una i Ema najmlađe učesnice

Sep 25, 2022.

Kao dio delegacije Nevladine fondacije “Montenegro Makers”, na takmičenju u robotici održanom u okviru Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana 21. septembra u Prištini, crnogorski osnovci svoja znanja u ovoj oblasti odmjerili su sa vršnjacima iz regiona.

Podijeljeni u dvije starosne kategorije i predvođeni mentorima Biljanom Krivokapić, Goricom Milačić i Bojanom Mrdak, u pratnji predstavnice Fondacije Nine Drakulić, članice i članovi tri tima pokazali su veliki entuzijazam i motivaciju, te svojim znanjem, harizmom i neposrednošću pobrali simpatije svih prisutnih. Timove su činili osnovci iz Podgorice i Bijelog Polja: Ema Vuković, Una Jakovljević, Helena Fatić, Andrijana Moračanin, Andrej Petrić i Nikola Jovićević.

Članovi crnogorske delegacije


“Upoznavanje sa ovim tipom edukacije u ranom uzrastu podstiče drugačiji način razmišljanja i razvija kreativnost kod djece. Ovo je posebno značajno u današnjem vremenu, u kojem se okolnosti konstantno mijenjaju, zbog čega je neophodno staviti fokus na razvoj  onih vještina koje će djeci u budućnosti omogućiti da se lakše, jednostavnije i brže prilagode novim trendovima i tehnologijama. Posebnu zahvalnost dugujemo Opštini Kotor koja je prva prepoznala potencijal i podržala razvoj projekta, i time dala vjetar u leđa našoj inicijativi i svemu onom što kroz nju želimo da postignemo”, istakao je Vladimir Brković, direktor Fondacije “Montenegro Makers”. Brković je pozvao i druge organizacije koje se bave edukacijom u oblasti ICT-ja da zajedno rade na unapređenju ambijenta u kojem će izučavanje digitalnih ICT vještina biti dostupno svakom djetetu i različitim uzrastima.

Nikola i Andrej zajedno pokušavaju da pronađu rješenje


“Učešće na samitu prvi je korak ka uspostavljanju državne robotičke lige po uzoru na model koji se primjenjuje u Hrvatskoj i regionu već dugi niz godina, uz pomoć i podršku posredstvom Instituta za razvoj i inovativnost mladih – Croatian Makers. Tim takmičenjem želimo da omogućimo široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, istovremeno podstičući aktivno učešće samih obrazovnih ustanova”, naveli su iz Montenegro Makers-a.

Sjajna atmosfera i druženje su dominirali na samitu

Prethodne godine, mentorski tim Fondacije koji su činili Ivan Martinović, Nikola Perović i Nina Drakulić se kroz obuku u Zagrebu, organizovanu od strane IRIM-a, bolje upoznao sa metodologijom realizacije robotičke lige i drugim detaljima koji se tiču same implementacije. Ovaj program, koji je u pojedinim razvijenim zemljama odavno dio zvaničnog školskog kurikuluma, omogućiće osnovcima i njihovim mentorima da besplatno uzmu učešće i stiču znanja iz oblasti koja će oblikovati tržište rada u 21. vijeku.

Related posts